Vodovod - kakovostne plastične cevi

Uporaba deževniceBrez naprav za oskrbo z vodo bi bilo življenje sodobnega človeka nepredstavljivo. Razvodni sistemi se vse bolj izvajajo s plastičnimi (PeX = zamreženi polietilen) cevmi, ki ima dolgo življenjsko dobo. Instalacije Štrus ima dolgoletne izkušnje na področju vgradnje vodovodnih instalacij. Načrtujemo in vgrajujemo jih po vaših željah, poleg tega pa vam svetujemo z nasveti. Pogoj za dolgo življenjsko dobo instalacij so kakovostni materiali in kakovostna izvedba.

Vodovodna napeljava v stanovanju ali hiši načeloma spada med grobe napeljave, kar pomeni, da jo praviloma vgrajujemo takoj po končani zidavi nosilnih sten.

 

Plastične cevi za vodovod

Vodovodne plastične ceviVodovodne inštalacije so doživele podoben razvoj kot druge naprave, razen odtočnih cevi, ki so že nekaj časa plastične. Svinčene vodovodne cevi so pozabljene, bakrene se še za silo držijo na trgu, čeprav veljajo za zdravstveno sporne in jih uporabljajo zlasti za sisteme ogrevanja, nekateri še zaupajo tudi železnim pocinkanim, ki so bile dolgo pojem kakovosti in se jih edinih ne sme pregibati, razvoj pa je usmerjen v plastične cevi, z vmesnim aluminijastim slojem ali brez njega.

Proizvajalci in tudi uporabniki plastičnih cevi znajo našteti kar nekaj njihovih prednosti. Novejše cevi za vodovod so iz polipropilena (PP-R) ali zamreženega polietilena (PE-X), ne več iz polivinilklorida (PVC). Plastične cevi za vodovod so lahke in v nasprotju s pocinkanimi upogljive. V notranjosti so gladke, ne korodirajo, kar je značilno za spoje bakrenih in pocinkanih cevi, zelo dolgo prenašajo temperaturne obremenitve, tudi nad 60 stopinj Celzija in tlak desetih barov in bolje zadržijo šume. Večino plastičnih cevi se da popolnoma reciklirati, njihova življenjska doba pa je 50 let.

Plastične cevi bolj uveljavljenih proizvajalcev so hitro za 30 odstotkov dražje od pocinkanih, dražja so zlasti kolena in kovinski podometni priključki. Vendar jih po vgradnji, zlasti če so napeljane kar po rebrastih PVC- ali PE-ceveh (podobnih kot za električne žice), ob morebitnih poškodbah lahko povsem preprosto zamenjamo brez razbijanja.

Cevi z vmesno kovinsko plastjo (alumplast cevi), najpogosteje aluminijasto, so cenovno primerljive s plastičnimi PE-X, prenesejo pa višje pritiske in temperature kot plastične. Tako se bistveno manj raztezajo (podobno kot bakrene), zato dlje prenesejo večji tlak vode in višjo temperaturo (tudi nad 90 stopinj Celzija). Poleg tega se jih da pregibati brez povratnega učinka, kar pomeni manj pritrditvenih mest.

Plastične cevi za vodovod se spajajo v posebej za to narejenih napravah s segrevanjem. Pravzaprav ima vsak proizvajalec različna orodja. V nekaterih prodajalnah orodje za spajanje plastičnih cevi tudi izposojajo, vendar je bolje za to delo najeti strokovnjaka. Lahko se zgodi, da sta cev in spojni element v napravi denimo premalo ali preveč časa, zaradi česar so spoji potem preslabi in začnejo puščati. Lahko pa pride tudi do zoženja, če ne kar do zamašitve cevi.

 

Če se zanimate za ogrevanje stanovanja ali sanitarne vode, ne spreglejte naše ponudbe toplotnih črpalk. Nudimo vam visoko kakovostne in učinkovite toplotne črpalke zrak voda, voda voda ter zemlja voda. Ob morebitnih vprašanjih vam z veseljem svetujemo, katera toplotna črpalka bi bila v vašem primeru optimalna.